Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2012-03-30

A A A POLEĆ DRUKUJ

Wielkanocne inspiracje Nową Kuchnią Polską WINIARY

150x110

Kolorowe pisanki malowane wspólnie przez rodziców i dzieci podczas świątecznych przygotowań. Faszerowane jajka, własnoręcznie pieczone pasztety, warzywne sałatki z dodatkiem majonezu, a na deser baba wielkanocna z lukrową polewą oraz mazurki z bajecznymi zdobieniami. Niezbędne będą także żurek i biały barszcz. Te potrawy i dodatki tradycyjnie kojarzą się z Wielkanocą. Klasyczne dania przypominają smaki dzieciństwa, warto jednak zabrać rodzinę w kulinarną podróż i podczas tegorocznych świąt zasmakować w potrawach, które czerpią zarówno z polskiej tradycji, jak i zaskakują wyjątkową, świeżą odsłoną. Inspirującymi przepisami wielkanocnymi Nowej Kuchni Polskiej dzieli się marka WINIARY.

Po domowych porządkach, zakupach i zaplanowaniu usadzenia gości przy stole każda gospodyni domowa rozpoczyna kuchenne przygotowania do świąt. Rodzinne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie warto wzbogacić odrobiną kreatywności. Najbliżsi będą zaskoczeni wyjątkową zmianą w tradycyjnym menu. Z pomocą na wielkanocne kulinarne inspiracje przychodzi Nowa Kuchnia Polska.

Marka WINIARY jak co roku chce wesprzeć wszystkie osoby przygotowujące wielkanocne potrawy i jak co roku prezentuje duży wybór produktów ułatwiających ich  przyrządzenie. Miłośników zup przekonają: tradycyjny Barszcz Biały z linii Nasza Specjalność, bogaty w smaku Barszcz Biały z grzybami z linii Jak u Mamy, Żurek oraz Żurek z grzybami z linii Nasza Specjalność oraz aromatyczny Żurek na wędzonce Jak u Mamy WINIARY. Kolejnym obowiązkowym świątecznym produktem jest majonez. Majonez Dekoracyjny WINIARY już od 1974 roku gości na polskich stołach i kochają go kolejne pokolenia Polaków. Miłośnicy sałatek mogą zdecydować się na dodatek Majonezu Kanapkowego, zaś wszyscy, którzy dbają o linię, mogą spróbować lekkich i smacznych: Majonezu Light oraz delikatnego Jogo Majo.

Nowa Kuchnia Polska zachęca do wypróbowania znanych i lubianych produktów przy przyrządzeniu smakowitych potraw wielkanocnych według inspirujących przepisów. Poniżej znajduje się kilka propozycji na wielkanocne potrawy. Pamiętajmy, że najwięcej radości i szczęścia przyniesie nam towarzysząca posiłkom ciepła, rodzinna atmosfera.

Wielkanocne przepisy inspirowane Nową Kuchnią Polską WINIARY

Sałatka z mango i krewetek

Składniki na 4 porcje:

  • 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki keczupu
  • 200 g krewetek tygrysich
  • 1 dojrzały owoc mango
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • garść kiełków słonecznika

Marynata:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta chili
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Majonez połącz z jogurtem i keczupem.

Marynata: Czosnek drobno posiekaj. Miód, olej, sok z cytryny, chili i czosnek połącz, dodaj oczyszczone krewetki, marynuj przez 30 minut.

Mango obierz. Obieraczką do warzyw pokrój na cienkie plastry długości 2 cm. Miks sałat włóż do miski, na wierzchu ułóż zwinięte w rulony plastry mango, kiełki słonecznika, odsączone krewetki. Całość polej sosem majonezowym i posyp ziarnami słonecznika uprażonymi wcześniej na suchej patelni.

Biały barszcz kokosowy

Składniki na 4 porcje:

  • 1 Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • 300 g filetów z soli lub innej ryby bez ości
  • 4 garście świeżego, młodego szpinaku (może być też mrożony)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe gotuj z imbirem i masłem przez 5 minut. Dodaj odsączone filety rybne, gotuj całość kolejne 10 minut. Barszcz biały rozprowadź w 500 ml zimnej wody i wlej do ryby, zagotuj. Zblanszuj liście szpinaku i dodaj je do zupy. Całość dopraw do smaku solą
i pieprzem. Biały barszcz kokosowy podaj z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.

Barszcz à la ćwikła

Składniki na 6 porcji:

  • 1 Żurek Nasza Specjalność WINIARY
  • 1 Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
  • 4 ziemniaki
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej lub białej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki chrzanu
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej 2 szklankami zimnej wody i gotuj 10 minut. Żurek rozprowadź w 1 l zimnej wody i połącz z ziemniakami, mieszaj aż do zagotowania. Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj całość 5 minut. Następnie dodaj Barszcz Czerwony (nie gotuj), chrzan i śmietanę. Barszcz à la ćwikła polecamy podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.

SMACZNEGO

Na stronie internetowej www.winiary.pl jest więcej wyjątkowych przepisów, które mogą zainspirować do przygotowania świątecznych potraw w nowym, odmienionym wydaniu.

***

WINIARY to marka, która od 70 lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują nowoczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele, czy budynie – w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić domowy posiłek. Na stronie www.winiary.pl nowoczesne panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS