Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2011-04-20

A A A POLEĆ DRUKUJ

Wielkanoc ze smakiem

Pieczone mięsa, pasztety, tradycyjny żur albo barszcz biały, baba drożdżowa i mazurek – te potrawy zazwyczaj goszczą na wielkanocnych stołach. Jak dodać wyrazistości naszym daniom, tak lubianym i cenionym przez całą rodzinę? Wypróbuj propozycje marki Knorr na świąteczne zupy oraz wykwintne mięsa.

Na dobry początek: zupa

Zasiadając do wielkanocnego stołu, zaczynamy od zup. Kwaskowate, aromatyczne, z dodatkiem jajka i białej kiełbasy – znikają w mig z naszych talerzy. Mało smakoszy jednak odczuwa różnicę między dwiema tradycyjnymi zupami: barszczem białym i żurem.

Barszcz biały jest zwykle łagodny w smaku. Zawdzięcza to zakwasowi z mąki pszennej. Taka baza zupy jest dodawana do wywaru z grzybów, uprzednio podsmażonej wędzonki i białej kiełbasy, czasem tuż przed podaniem dodaje się do niego śmietanę. Żurek to zaś zupa gotowana często bez dodatku mięsa, ale okraszona ziemniakami i jajkiem. Powstaje na zakwasie żytnim i w przeciwieństwie do barszczu ma bardziej wyrazisty smak.

Gdy brakuje czasu lub cierpliwości…

Zupy stanowią dobry początek każdego wielkanocnego śniadania. Jednak aby zaserwować domownikom samodzielnie przyrządzony żurek czy barszcz biały należy już wcześniej pamiętać o przygotowaniu odpowiedniego zakwasu. Dla zapominalskich, bądź tych, którzy nie mają czasu na długie przygotowania polecamy zupy Knorr. W zależności od preferencji kulinarnych możesz wybrać swój ulubiony wariant.

Barszcz biały Knorr jest doskonałym rozwiązaniem dla miłośników delikatnych, kremowych zup wielkanocnych. Aby wzbogacić jego konsystencję możesz dodać białą kiełbasę oraz odrobinę chrzanu.

Amatorom bardziej kwaskowatych pozycji proponujemy Żurek z wędzonką Knorr. Doskonale smakuje zarówno samodzielnie jak też z dodatkiem jajka, majeranku oraz dodatkowej porcji pachnącego wędzonego boczku.

Wolisz wyrazisty smak i aromat chrzanu oraz czosnku, nieodłącznych atrybutów wielkanocnej kuchni? Sięgnij po Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr.

Wszystkie warianty smakowe przygotowane zostały na bazie starannie wyselekcjonowanych warzyw oraz ziół i nie zawierają konserwantów ani glutaminianu sodu. Sprawdzą się zarówno w roli gotowych, czystych zup, jak również bazy do ulubionych wielkanocnych posiłków.

Mięso – ozdoba świątecznego stołu

O Wielkanocy przywykliśmy mówić, że jest świętem mięs. Po kilkudziesięciu dniach postu wprost nie możemy doczekać się półmisków aromatycznych wędlin, domowych pasztetów oraz kiełbas. Kwintesencją świąt jest jednak pieczeń: wieprzowa, wołowa albo drobiowa. Bardzo istotne jest w jakim towarzystwie podamy ją naszym gościom.

„Nawet jeśli umiemy oprawić mięso, dodać przyprawy, nadać pożądaną twardość czy miękkość w procesie pieczenia, często nie mamy wizji, z czym je przygotować. Najlepiej sięgnąć po sprawdzone receptury sosów, a nie będziemy mieli wrażenia, że potrawa ma mało wyrazisty smak” – mówi Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr.  

Pozostaje pytanie, jak zabrać się za przygotowanie mięs i skąd wziąć recepturę, która sprawi, że domowa pieczeń będzie jednocześnie miękka, krucha i soczysta. W zależności od rodzaju mięsa, które wybierzesz skorzystaj z pomocy jednego z licznych wariantów Fixów Knorr.

Fix Soczysty schab w sosie winnym Knorr znajdzie rzeszę amatorów wśród osób, które lubią mięsa nadziewane suszonymi owocami i marynowane przyprawami z nutą wytrawnego wina.

Jeżeli wolisz bardziej tradycyjne smaki, użyj Fixu Soczysta karkówka z pieca Knorr. Dzięki mieszance ziół oraz woreczkowi dołączonymi do opakowania, Twoje mięso będzie niezwykle aromatyczne i soczyste a to wszystko prawie bez użycia oleju!

Nieodłączny dodatek

Bez sosu mięso nie smakuje tak wybornie. Pieczeń rzymska lub nadziewana warzywami czy jajkiem nabiorą wyrazu i aromatu, kiedy znajdą się w towarzystwie właściwego sosu. Sosy są więc dopełnieniem smaku zarówno tradycyjnych jak i tych bardziej oryginalnych dań. Sos do pieczeni z grzybami Knorr znajdzie amatorów wśród tych z nas, którzy cenią sobie tradycyjne smaki. Jego receptura została wzbogacona suszonymi borowikami, dzięki czemu pieczeń uzyska leśną, aromatyczną nutę. Sos ten komponuje się z mięsami smażonymi, pieczonymi oraz grillowanymi. Wzbogaci smak wieprzowiny, kaczki czy dziczyzny. Sos do pieczeni z zielonym pieprzem Knorr idealnie uzupełni potrawy, którym chcemy nadać wyrazisty, nieco ostrzejszy smak. Pieczeń domowa z różnego rodzaju mięs będzie udanym eksperymentem kulinarnym. Wolisz delikatniejszą odmianę tego sosu? Dodaj śmietanę albo jogurt naturalny.

Wielkanoc to nie tylko święcenie jajek i śmigus dyngus. To też okazja, aby kolejny raz podszlifować swoje kulinarne umiejętności i tym samym oczarować domowników zasiadających przy wspólnym stole. Aromatyczne żurki i barszcze, soczysta karkówka, delikatny schab... Postaw na oryginalne, wykwintne święta!


Żurek z pieczarkami

Przepis prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 40 minut
(z gotowaniem)

Przepis dla 6 osób

Kuchnia polska  

 

Składniki:

  • ziemniaki – 5 sztuk
  • marchew – 1 sztuka
  • por (biała część) – ½ sztuki
  • korzeń selera – ½ sztuki
  • Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr – 2 opakowania
  • cebula żółta – 1 sztuka
  • boczek wędzony – 300 gramów
  • śmietana – 150 gramów
  • pieczarki – 200 gramów
  • jajka – 3-6 sztuk
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa (bez cebuli) umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Wlej około 1, 5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz). Wywar gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Następnie usuń warzywa.
  3. Rozgrzej patelnię. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, pieczarki umyj lub oczyść- zgodnie z upodobaniem, pokrój w półplastry, podsmaż na patelni. Dodaj do wywaru.
  4. Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyp z torebki do miski, dodaj śmietanę i wymieszaj. Dolej niewielką ilością wywaru i rozprowadź. Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
  5. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i - jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i jakiem na twardo.

 Schab a’la Sztufada

Sztufada to pieczeń naszpikowana przysmakami – w tym przypadku aromatycznymi suszonymi grzybami i czosnkiem. Idealna zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak również na zimno, w roli dodatku do świeżego pieczywa. Smacznego!

Danie dla sześciu osób

Danie łatwe w przygotowaniu

Czas przygotowania 60 minut

Kuchnia polska

 

Składniki:

  • schab środkowy bez kości – 1,5 kilograma
  • Fix Soczysty schab w sosie winnym Knorr – 1 opakowanie
  • suszone grzyby – 10 gramów
  • czosnek – 2 główki
  • Zasmażka jasna Knorr – 1 łyżka (lub dwie łyżki mąki i masła)
  • musztarda sarepska – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i oczyść z błonek. Grzyby namocz w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, pokrój w podłużne kawałki. Czosnek obierz i pokrój w paski.
  2. Za pomocą cienkiego noża zrób niewielkie nacięcia w schabie. W powstałe kieszonki włóż kawałki grzybów i czosnku. Czynność powtarzaj, nakłuwając schab co dwa centymetry ze wszystkich stron.
  3. Tak przygotowaną sztufadę przełóż do woreczka dołączonego do Fixu Knorr i dodaj zawartość opakowania Fixu wymieszaną z musztardą.
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz mięso przez około 60 minut. Powstały podczas pieczenia sos przelej z woreczka do innego rondelka i zagęść Zasmażką jasną Knorr. Gotuj przez 3 minuty.
  5. Schab podawaj z kaszą gryczaną polany obficie sosem z pieczeni.

 

Karkówka z ziemniakami i cukinią

Danie dla 6 osób

Danie łatwe w przygotowaniu

Czas przygotowania: 90 minut

Kuchnia polska

Składniki:

  • karkówka – ok. 1,5 kilograma
  • Fix Soczysta karkówka z pieca Knorr – 1 opakowanie
  • papryka (najlepiej czerwona) – 1  sztuka
  • ziemniaki – 500 gramów
  • cukinia – 1 sztuka
  • ketchup Hellmann’s Ognisty – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę umyj i pokrój w plastry o grubości 1 centymetra.
  2. Ziemniaki obierz i wraz z cukinią i papryką pokrój w grubą kostkę podobnej wielkości.
  3. Przygotuj marynatę łącząc Fix Knorr z ketchupem.
  4. Wszystkie przygotowane składniki natrzyj i połącz z marynatą, umieść w woreczku dołączonym do opakowania Fix Knorr i zamknij załączonym klipsem. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Karkówkę piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 80 minut
    do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie.

 

Smacznych, pełnych rodzinnego ciepła Świąt Wielkanocnych życzy marka Knorr!

 

Znajdź z nami swój sposób na pyszne Święta! Wejdź na www.knorr.pl  Kulinarne inspiracje znajdziesz również na naszym profilu na Facebook’u http://www.facebook.com/CoDzisNaObiad Wolisz przepisy w wersji video? Szukaj ich na profilu „Co dziś na obiad” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS