Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2011-04-21

A A A POLEĆ DRUKUJ

Przepisy na wielkanocne przysmaki

Przygotowując się do Świąt Wielkanocnych porządkujemy domy, trzepiemy dywany i układamy świąteczne menu. Zgodnie z tradycją, jak co roku są to żurki, barszcze, pasztety oraz łakocie, z których najpopularniejsze są mazurki i baby piaskowe. Aby nieco urozmaicić tradycyjne świąteczne dania warto tchnąć w nie odrobinę nowości. Eksperci kulinarni marki Knorr przedstawiają kulinarne inspiracje, które sprawią, że domownicy z przyjemnością spędzą długie godziny przy świątecznym stole.

Tradycyjny barszcz biały, czyli niezapomniany smak Wielkanocy

Aromatyczny biały barszcz to nieodłączny atrybut Świąt Wielkanocnych. Każda pani domu ma własne sposoby na jego przygotowanie, a tradycyjne receptury często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jeżeli szukasz nowego sposobu na barszcz biały skorzystaj z przepisów proponowanych przez markę Knorr. Świeże warzywa, żeberka i aromatyczne przyprawy sprawią, że Święta nabiorą szczególnej mocy.

Przepis prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 120 minut (z gotowaniem)

Przepis dla 8 osób

Kuchnia polska

 

Składniki :

  • żeberka – 500 gramów
  • marchew – 100 gramów
  • seler – 100 gramów
  • pietruszka – 100 gramów
  • por – 100 gramów
  • Barszcz biały Knorr – 2 opakowania
  • czosnek – 1 ząbek
  • śmietana – 150 gramów
  • jajka – 2 sztuki
  • listek laurowy – 1 sztuka
  • majeranek – szczypta
  • ziele angielskie – 2 lub 3 ziarna

 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki – odstaw na bok.
  2. Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Mięso umyj. Wszystko razem zalej około
    2 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
  3. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy.
  4. Wywar gotuj powoli przez około 2 h. Następnie usuń warzywa.
  5. Barszcz Knorr przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut.
  6. Podawaj z cząstkami jajka i kawałkiem żeberka.

Koncert smaków, czyli biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami

Aromatyczny wędzony boczek, biała kiełbasa i kompozycja przypraw… To już znamy. Jednak zdarza się, że w czasie Świąt tęsknimy za małym urozmaiceniem znanego smaku dania. Jak znaleźć na to pyszny sposób? Dodajmy do barszczu odrobinę chrzanu oraz czosnku. To wyraziste połączenie sprawi, że  wielkanocna atmosfera nabierze nowego wyrazu.

Przepis prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 60 minut (z gotowaniem)

Przepis dla 6 osób

Kuchnia polska

 

Składniki:

  • biała kiełbasa – 800 gramów
  • ziemniaki – 5 sztuk
  • wędzony boczek – 100 gramów
  • marchew – 100 gramów
  • seler – 100 gramów
  • pietruszka – 100 gramów
  • por – 100 gramów
  • cebula – 1 sztuka
  • Barszcz biały Knorr – 2 opakowania
  • czosnek – 2 ząbki
  • chrzan – 2 łyżki
  • listek laurowy – 1 sztuka
  • majeranek – szczypta
  • ziele angielskie – 2 lub 3 ziarna
  • czarny pieprz – 5 ziarenek
  • śmietana 18% - 150 gramów

 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój
    w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia
    i zbierz powstałą pianę.
  2. Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek). Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Po tym czasie usuń warzywa.
  3. Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, następnie wyjmij ją i odstaw na bok, aby ostygła.
  4. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.
  5. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  6. Barszcz Knorr przesyp z torebki do miski
    i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru, a następnie połącz z gotującą się zupą i ciągle mieszaj, tak, aby nie powstały grudki. Dodaj ziemniaki i kiełbasę pokrojoną w plastry.
  7. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, 2 łyżkami chrzanu oraz - jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli.

Żurek Staropolski, czyli świąteczna klasyka smaku

Znany i przez wielu lubiany żurek. Legendy głoszą, że ta kwaskowata zupa jest pierwszą polską potrawą w kulinarnej historii naszego kraju. Historii powstania żuru jest wiele, a jedna z nich to opowieść o skąpym piekarzu-karczmarzu, który regularnie oszukiwał swoich klientów na jedzeniu. Niezadowoleni mieszkańcy okolicy zmówili się i wynajęli tajemniczego gościa, który odwiedził karczmę z worem pełnym pieniędzy. Zaproponował gospodarzowi, że zje najgorszą zupę, jaką mu przygotuje i nie nabawi się niestrawności. W zamian zabierze przepis na ową zupę wraz z wyłącznymi prawami do jego wykorzystania oraz przejmie cały lokal. Jeżeli mu się nie uda, odda cały swój majątek karczmarzowi. Gospodarz łasy na klejnoty postanowił przygotować niestrawną breję, biorąc do niej resztki zaczynu na chleb razowy, które zalał wrzątkiem. Dla niepoznaki wrzucił kilka warzyw, stare grzyby, kawał nieświeżej wędzonki, a dla zabicia  nieprzyjemnego zapachu i smaku, dodał czosnku. Zadowolony z siebie, podał tak przygotowaną strawę na kolację. Zachwycony gość spałaszował pełen talerz zupy, wygrywając tym samym zakład, a sławę żuru przez lata głoszono z ust do ust. 

 

Łatwy w przygotowaniu

Przepis na sześć  osób

Czas przygotowania: 60 minut

Kuchnia polska



 

Składniki:

  • mięso wieprzowe z kością – 0,5 kilograma
  • boczek wędzony – 300 gramów
  • biała kiełbasa – 300 gramów
  • suszone grzyby – 100 gramów  
  • marchewka – 1 sztuka
  • Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr – 2 opakowania
  • por - ½ sztuki
  • seler - ½ sztuki
  • cebula średniej wielkości – 2 sztuki
  • przyprawy – kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj suszone grzyby i przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i pokruszony kminek). Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Następnie usuń warzywa.
  3. Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, po czym wyjmij ją i odstaw na bok.
  4. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.
  5. Żurek Knorr przesyp z torebki do miski
    i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  6. Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki.
  7. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy.

Żurek Góralski

Przepis prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 60 minut (z gotowaniem)

Przepis dla 6 osób

Kuchnia polska

 

Składniki:

  • żeberka – 0,5 kilograma
  • marchew – 1 sztuka
  • Żurek z wędzonką Knorr – 2 opakowania
  • por – ½ sztuki
  • seler – ½ sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • suszone borowiki – 100 gramów
  • ziemniaki – 3 sztuki
  • pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie - do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz, pokrój w kostkę i razem
    z żebrami zalej 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek
    i suszone grzyby). Wywar gotuj powoli przez około 1 h.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.
  4. Żurek Knorr przesyp z torebki do miski. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
  5. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z chlebem

Karkówka w orzechowej otulinie

Przedstawiamy pyszny sposób na soczystą karkówkę okrytą pachnącą skórką, z dodatkiem chrupiących orzechów laskowych. Dzięki niebanalnemu podejściu do tej popularnej pieczeni, zaskoczysz swoich gości ciekawym smakiem. Jeszcze tylko wyjątkowy sposób podania i dzieło sztuki kulinarnej gotowe!

Danie dla sześciu osób

Danie łatwe w przygotowaniu

Czas przygotowania 120 minut

Kuchnia polska

 

Składniki:

  • karkówka – 1,5 kilograma
  • cebula – 2 sztuki
  • Fix Soczysta karkówka z pieca Knorr – 1 opakowanie
  • bułka tarta – 4 łyżki
  • czerwona papryka – 1 sztuka
  • orzechy laskowe – 50 gramów
  • jajko – 1 sztuka

 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Orzechy posiekaj.
  2. Pokrojone warzywa dokładnie wymieszaj z orzechami, zawartością Fixu Knorr, jajkiem i bułką tartą.
  3. Powstałą masą dokładnie obłóż mięso. Jeżeli masa okaże się zbyt wilgotna, dodaj więcej bułki tartej.
  4. Mięso umieść w woreczku dołączonym do opakowania Fixu Knorr i zapnij klipsem.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 100 minut. 15 min. przed końcem pieczenia rozerwij torebkę i pozwól, aby panierka na mięsie nabrała złotego koloru.

Schab a’la Sztufada

Sztufada to pieczeń naszpikowana przysmakami
– w tym przypadku aromatycznymi suszonymi grzybami i czosnkiem. Idealna zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak również na zimno, w roli dodatku do świeżego pieczywa. Smacznego!

Danie dla sześciu osób

Danie łatwe w przygotowaniu

Czas przygotowania 60 minut

Kuchnia polska

 

Składniki:

  • schab środkowy bez kości – 1,5 kilograma
  • Fix Soczysty schab w sosie winnym Knorr – 1 opakowanie
  • Zasmażka jasna Knorr – 1 łyżka (lub dwie łyżki mąki i masła)
  • suszone grzyby – 10 gramów
  • czosnek – 2 główki
  • musztarda sarepska – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i oczyść z błonek. Grzyby namocz w ciepłej wodzie do momentu kiedy nieco zmiękną, a następnie pokrój w podłużne kawałki. Czosnek pokrój w paski.
  2. Za pomocą cienkiego noża, zrób niewielkie nacięcie w schabie. W powstałą kieszonkę włóż pasek grzyba i czosnku. Czynność powtarzaj nakłuwając schab co dwa centymetry ze wszystkich stron.
  3. Tak przygotowaną sztufadę przełóż do woreczka dołączonego do Fixu Knorr i dodaj zawartość opakowania Fixu wymieszaną z musztardą.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 60 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a  powstały sos przelej do innego rondelka i zagęść Zasmażką jasną Knorr. Gotuj przez 3 minuty.
  5. Schab podawaj z kaszą gryczaną polany obficie sosem z pieczeni.

Wielkanoc, to nie tylko święcenie jajek i śmigus dyngus. To przede wszystkim okazja, aby kolejny raz podszlifować swoje kulinarne umiejętności i tym samym oczarować domowników zasiadających przy wspólnym stole. Aromatyczne żurki i barszcze, soczysta karkówka, delikatny schab… Bogactwo smaków, aromatów i nieprawdopodobnych kulinarnych doznań.

Smacznych, pełnych rodzinnego ciepła Świąt Wielkanocnych życzy marka Knorr!

Znajdź z nami swój sposób na Wielkanoc. Wejdź na www.knorr.pl

Pomysły na pyszne dania znajdziesz również na naszym profilu na Facebook’u http://www.facebook.com/CoDzisNaObiad 

Wolisz przepisy w wersji video? Inspiracji szukaj na http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad

 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS