Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2011-12-28

A A A POLEĆ DRUKUJ

Poświąteczne porządki w kuchni z marką WINIARY

150x110

Kolejne Święta Bożego Narodzenia za nami. Pozostały po nich radość z otrzymanych prezentów, pachnąca choinka oraz produkty spożywcze, które możemy znaleźć na półkach naszych lodówek i zamrażarek. Co możemy zrobić z jedzeniem, które pozostało po Świętach Bożego Narodzenia? Marka WINIARY proponuje kilka przepisów, dzięki którym unikniemy marnowania żywności.

Składniki, które znajdziemy po świętach w naszych kuchniach, mogą posłużyć nam do przygotowania wielu smacznych i pożywnych dań. Wędliny, gotowane ziemniaki, kapusta kiszona czy pierogi z grzybami mogą zostać wykorzystane w potrawach, które nie są uznawane za typowo świąteczne. Co więcej, wykorzystanie składników, które już znajdują się w naszych lodówkach sprawi, że unikniemy poczucia marnowania żywności, co dodatkowo odbije się pozytywnie na naszym domowym budżecie. Marka WINIARY proponuje przepisy na potrawy przygotowane ze składników z poświątecznych stołów.

Omlet z ziemniakami (4 porcje)

  • Ziarenka Smaku WINIARY
  • 8 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 200 g szynki lub innej wędliny
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g pomidorków koktajlowych

Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i Ziarenka Smaku. Ziemniaki kroimy w plastry,
a szynkę w paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, wlewamy połowę masy i smażymy omlet. Z pozostałej części masy przygotowujemy drugi omlet. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy połówkami pomidorków.

Barszcz czerwony z pierogami (4 porcje)

  • 8 pierogów z kapustą i grzybami
  • 1 Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY

Co zrobić z pierogami, które zostały nam po kolacji wigilijnej? Odpowiedź jest prosta, wystarczy przyrządzić Barszcz Czerwony Ekspresową Zupę WINIARY według przepisu na opakowaniu i podać z ugotowanymi lub podsmażonymi na oleju pierogami, by otrzymać pyszny obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka ziemniaczana z szynką (4 porcje)

  • 1 Pomysł na… Zapiekankę makaronową z serem WINIARY
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g pora
  • 150 g szynki wiejskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz

Pomysł na... Zapiekankę makaronową z serem WINIARY łączymy ze śmietanką oraz 200 ml wody, zagotowujemy. Ziemniaki i pora kroimy w plastry, a szynkę w paseczki. Pora podsmażamy na oliwie, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone ziemniaki łączymy z porem i szynką oraz przekładamy do żaroodpornego naczynia. Do przygotowanej zapiekanki dodajemy rozrobiony Pomysł na… oraz starty żółty ser. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.

Smacznego!

***

WINIARY to marka, która od 70 lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują nowoczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele, czy budynie – w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić domowy posiłek. Na stronie www.winiary.pl nowoczesne panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS