Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-05-18

A A A POLEĆ DRUKUJ

Polski Kongres Rolnictwa: 19 maja konferencja w Warszawie

19 maja w Warszawie odbędzie się druga konferencja Polskiego Kongresu Rolnictwa, czyli cyklu dziesięciu spotkań, których celem jest m.in. integracja branży rolno-spożywczej i promocja rodzimej żywności. Jednym z honorowych patronów przedsięwzięcia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Partnerem merytorycznym konferencji jest program promocyjny ''Doceń polskie''.


Ideą cyklicznych konferencji organizowanych w ramach Polskiego Kongresu Rolnictwa jest stworzenie platformy do debaty, wymiany poglądów i doświadczeń, a także promocja polskiej zdrowej żywności. Spotkania adresowane są do rolników, producentów i przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej, a także do producentów maszyn rolniczych oraz przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego, instytucji rolniczych i samorządów.
Patronat honorowy nad kongresem sprawują: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Agencji Rynku Rolnego, Główny Inspektor Sanitarny i Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Pierwsza z zaplanowanych dziesięciu konferencji w ramach Polskiego Kongresu Rolnictwa miała miejsce 28 kwietnia w Gniewinie (woj. pomorskie).
Drugie spotkanie odbędzie się 19 maja w Warszawie. Patronem tego wydarzenia jest Wojewoda Mazowiecki Jacek Kozłowski, Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik i Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

W uroczystym otwarciu poniedziałkowej konferencji udział wezmą m.in. Waldemar Pawlak - prezes Fundacji Polski Kongres Gospodarczy, Jarosław Wojtowicz - zastępca prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Jarosław Kalinowski - poseł do Parlamentu Europejskiego.
W sesji plenarnej pod hasłem ''Branża rolno-spożywcza motorem napędowym polskiej gospodarki'' uczestniczyć będą. m.in. przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego, a także: Wiesław Różański (prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego), Andrzej Szumowski (prezes Stowarzyszenia Polska Wódka) i Jerzy Wierzbicki (przewodniczący Grupy Roboczej Promocja Copa Cogeca).

Po debacie otwierającej odbędą się dwie sesje paneli tematycznych. Na pierwszą z nich składają się dyskusje pt. ''Rolnictwo i obszary wiejskie na Mazowszu'', ''Eksport i promocja polskiej żywności'' oraz ''Potęga polskiego rolnictwa''. Drugi panel tworzyć będą spotkania pod hasłem ''Jakość i bezpieczeństwo żywności'' oraz ''Polski rolnik – nowoczesny biznesmen i manager''.
Wymienione debaty odbywać się będą jednocześnie.
Program konferencji jest dostępny na stronie Polskiego Kongresu Rolnictwa, pod adresem www.kongresrolnictwa.pl/program.

Partnerem merytorycznym konferencji jest Ogólnopolski Program Promocyjny ''Doceń polskie''. Celem realizowanego od 2011 roku przedsięwzięcia jest promowanie rodzimej żywności wysokiej jakości oraz jej producentów.
W ramach programu co kwartał organizowane są audyty, podczas których Loża Ekspertów, grono specjalistów posiadających wieloletnie doświadczenie w branży spożywczej, ocenia produkty żywnościowe. Certyfikaty ''Doceń polskie'' nadawane są wyłącznie tym wyrobom, którym eksperci przyznali określoną regulaminem programu liczbę punktów za smak i wygląd oraz stosunek jakości produktu do jego ceny.
- Polski Kongres Rolnictwa to kolejne przedsięwzięcie, w które się zaangażowaliśmy. Inicjatywy zapewniające wymianę doświadczeń i poglądów, także na temat możliwości promocji  polskiej żywności, są potrzebne. Cieszę się, że konferencje mają cykliczny charakter i odbywają się w różnych częściach Polski - taka formuła umożliwia analizę zagadnień istotnych dla poszczególnych regionów naszego kraju – mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''.


* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie”  jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.


* * *
KONTAKT:

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl

Adventure Media s.c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70

 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS