Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2012-03-26

A A A POLEĆ DRUKUJ

Nowy smak Wielkanocy

150x110

Wielkanoc – kończy się czterdziestodniowy post, nastaje czas obfitości. Stoły uginają się pod ciężarem przysmaków – półmisków pełnych soczystych pieczeni i pasztetów, waz z tradycyjnymi zupami, pater z ciastami: kruchymi babami i słodkimi mazurkami. Warto jednak te wielkanocne potrawy nieco urozmaicić – zamiast tradycyjnego żurku pokusić się o żur śląski z jałowcem i orzechami lub barszcz biały z aromatycznymi kotlecikami z jajek.

Żurek inaczej

Tradycja każe na wielkanocnym stole stawiać wazę z żurkiem lub barszczem białym, w zależności od rodzinnego zwyczaju i regionu kraju, w którym spędzamy Wielkanoc. Barszcz biały podaje się zazwyczaj w centralnej i wschodniej Polsce, a żurek – w południowej i zachodniej. Jednak mało kto wie, że dawniej żur spożywano głównie w wersji postnej w okresie poprzedzającym Wielkanoc. Natomiast wyjątkowo na Wielkanocną Niedzielę przygotowywano jego znacznie bogatszą wersję – na wędzonce, z ziemniakami lub świeżym chlebem i poświęconymi dzień wcześniej jajami. Właśnie w takiej postaci utrwalił się w naszej wielkanocnej tradycji.

Okazuje się jednak, że żurek jest zupą, z którą świetnie komponują się różne inne składniki, nie zawsze kojarzone z tym charakterystycznym smakiem. Zaskoczeniem może być, że dawniej, a w niektórych domach jeszcze do dziś dodaje się do niego nawet śledzie! Ponadto znakomicie do żurku pasują suszone grzyby, czosnek czy będący symbolem Wielkanocy chrzan. Smak wzbogacony tymi składnikami pomogą uzyskać zupy Knorr, jak Żurek z chrzanem i czosnkiem czy Żurek z grzybami. Jednak to nie koniec pomysłów na wielkanocną zupę – możecie pokusić się o żurek z pieczarkami, żur śląski z jałowcem i orzechami lub barszcz biały z aromatycznymi kotlecikami z jajek. Te zupy pomogą wam przyrządzić www.przepisy.pl. A dla wielbicieli tradycji – Barszcz biały i Żurek z linii Domowe Smaki.   

Pieczenie na stół!

Zupa to jednak dopiero wstęp do prawdziwej uczty. Długi post zaostrzył nasz apetyt na aromatyczne soczyste mięsa. Jak je przyrządzić, by spełnić oczekiwania rodziny, a jednocześnie nadać pieczeni wyjątkowy, inny niż zwykle smak?

Po pierwsze, nie warto zostawiać przygotowywania mięsa na ostatnią chwilę. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, radzi: „Aby przyrządzić soczyste, dobrze przyprawione mięso, potrzeba czasu na zamarynowanie. Dobrym rozwiązaniem jest używanie marynat i przypraw Knorr, gdyż stanowią one odpowiednio dobrane, skomponowane mieszanki przyprawowe, co gwarantuje wyśmienity smak, który będziemy mogli wielokrotnie powtórzyć. Moją tajemnicą jest dodatkowo łączenie tych marynat z innymi składnikami – w przypadku wieprzowiny z musztardą i olejem sarepskim, a w przypadku drobiu – z naturalnym jogurtem. W tak przygotowanej marynacie mięso powinno leżakować w chłodnym miejscu minimum 12 godzin”. Ekspert przypomina także, że „aby mięso było aromatyczne, powinniśmy sprawdzić, jaką ilość produktu trzeba użyć na kilogram mięsa. Te dane możemy znaleźć na opakowaniu. Często o tym zapominamy i posypujemy nasze pieczyste zbyt małą ilością przypraw. Potem dziwimy się, że po upieczeniu mięsu brakuje smaku”.

Po drugie, nieocenione okażą się sosy. Możemy użyć tradycyjnych pieczeniowych: ciemnego lub jasnego. Zachęcamy jednak do eksperymentów, by wprowadzić na wielkanocny stół nowe smaki i wykorzystać sosy, które nadadzą pieczeni aromat cebulki czy grzybów. Możemy pójść jeszcze dalej i na bazie ciemnego sosu do pieczeni marki Knorr przygotować sos żurawinowy, którym polejemy pieczyste.

Gotować każdy może, trochę lepiej…

Święta Wielkanocne to nie tylko czas rozkoszowania się tradycyjnymi, znanymi już przysmakami, i to w wersji przygotowanej przez nasze kochane mamy lub babcie. To także znakomita okazja do własnych kulinarnych poszukiwań i szansa na nowe smakowe doznania. Jak przekonuje szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, o przygotowanie wielkanocnych potraw może pokusić się każdy, bo „polska kuchnia nie jest tak skomplikowana, jakby się mogło wydawać. Przed stu laty bez kuchni indukcyjnych i gazowych piekarników nasze babki dawały sobie świetnie radę, więc i teraz nie powinno być problemów. Tym bardziej, że dookoła tylu kulinarnych doradców, tyle gotowych i sprawdzonych przepisów!”. Znajdziecie je na www.przepisy.pl. A więc do dzieła!

 

Więcej pomysłów na urozmaicenie wielkanocnych dań znajdziesz na www.przepisy.pl. Dostępne są także na naszym profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na profilu „Co dziś na obiad” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Aby przepisy  zawsze mieć pod ręką, możesz pobrać bezpłatną aplikację mobilną Przepisy.pl.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS