Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2012-07-12

A A A POLEĆ DRUKUJ

Niezwykłe lodowe kompozycje na każdą pogodę

Nadeszły wakacje, a wraz z nimi lipcowa pogoda. Gdy temperatura  rośnie, warto pomyśleć o skutecznych i smacznych sposobach na orzeźwienie. Niezastąpione będą lody, które można zestawiać nawet z najbardziej zaskakującymi składnikami.

Organizm dorosłego człowieka w 60 procentach składa się z wody. Podczas gorących dni bardzo ważne jest więc odpowiednie nawodnienie organizmu. Należy wypijać więcej płynów niż zwykle – najlepiej około 2-3 litrów niegazowanej wody mineralnej.  Podczas planowania menu na upalne dni idealnie sprawdzą się natomiast lody, które są doskonałą bazą dla eksperymentów kulinarnych.

Lody dla ochłody

Idealną propozycją na wakacyjny lunch jest lekka sałatka z truskawkami i truskawkowymi lodami Carte d’Or Sorbet Strawberry. Dopełnieniem letniego posiłku będzie orzeźwiający deser – chłodnik arbuzowy z lodami MAX X-POP. Przygotowanie tych ciekawych potraw zajmie tylko chwilę, a dostarczy niezapomnianych lodowych wrażeń i pozwoli cieszyć się słoneczną pogodą bez względu na temperaturę!

 Lekka sałatka z truskawkami i lodami Carte d’Or Sorbet Strawberry

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 10 truskawek
  • 80 g Carte d’Or  Sorbet Strawberry
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa miętowa

Przygotowanie:

Orzechy wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Grilluj je 1-2 minuty, następnie zdejmij z patelni.

Rukolę umyj i przełóż do miseczek, truskawki pokrój w plasterki i dodaj do rukoli, na wierzch sałatki połóż gałki Carte d’Or Sorbet Strawberry, całość posyp prażonymi orzechami włoskimi i polej odrobiną oliwy miętowej.

Chłodnik arbuzowy z lodami MAX X-POP

Składniki:

  • 300 g arbuza
  • 100 g truskawek
  • sok z limonki
  • świeża mięta
  • łyżeczka tartego imbiru
  • 3 lody Max X-POP

Przygotowanie:

Arbuza (bez skórki) oraz truskawki pokrój w dużą kostkę. Owoce umieść w głębokim naczyniu, dodaj sok z limonki, świeżą miętę i imbir. Za pomocą blendera wymieszaj wszystko na gładką masę. Chłodnik przelej do małych szklaneczek/miseczek i umieść je w lodówce (chłodnik powinien być mocno schłodzony). Tuż przed podaniem, do każdej szklanki włóż loda Max X-POP (patyczkiem do góry), udekoruj listkami świeżej mięty.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS