Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2012-04-12

A A A POLEĆ DRUKUJ

Jak zdać egzamin gimnazjalny? Wystarczy jeść smacznie i zdrowo!

150x110

Już 24 kwietnia gimnazjaliści w całej Polsce przystąpią do pierwszej części egzaminu, który przesądzi o ich dalszej edukacji. Pytanie, czy wiedzą jak uzyskać satysfakcjonujący wynik? Ważnym dopełnieniem systematycznej nauki powinna być zrównoważona dieta! O zależnościach między wynikami w nauce, a zdrowym odżywianiem uczy gimnazjalistów program edukacyjny „Jedz smacznie i zdrowo”, do którego zgłosiło się już ponad 22% polskich gimnazjów.

Test gimnazjalny sprawdza wiedzę i umiejętności uczniów zdobyte w ciągu trzyletniej edukacji. Warto zwrócić uwagę na to, że równie ważnym elementem przygotowań do egzaminów, poza nauką, powinna być odpowiednio zbilansowana dieta nastolatka. Zdrowa dieta nie tylko odżywia i dostarcza energię organizmowi, ale wpływa również na procesy poznawcze, przyswajanie wiedzy, logiczne myślenie oraz koncentrację. Pierwszym najważniejszym posiłkiem każdego ucznia powinno być śniadanie, mówi Agnieszka Piskała ekspertka ds. żywienia w firmie Nestlé :

– To pierwszy zastrzyk energii, która  sprawia, że w porannych godzinach organizm może całą swoją energię skoncentrować na nauce, a nie na myśleniu o jedzeniu. Skoro podstawowym paliwem energetycznym dla mózgu jest glukoza, podstawą każdego zdrowego śniadania powinny być węglowodany złożone w postaci: np. pełnoziarnistego pieczywa czy płatków owsianych – radzi specjalistka.

Kolejnym ważnym składnikiem diety „na myślenie” powinny być nienasycone kwasy tłuszczowe, które warunkują prawidłowy rozwój mózgu i sprzyjają zwiększaniu inteligencji. Kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłustych rybach morskich, ale również olejach roślinnych i nasionach np. pestkach dyni czy słonecznika. Jednak najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 są orzechy włoskie. Sam kształt tych orzechów przypomina mózg, a ich właściwości odżywcze są dla niego nie do przecenienia.

Gimnazjaliści powinni stawiać również na magnez! To składnik mineralny, który wspomaga działanie układu nerwowego, działa uspokajająco oraz wspomaga koncentrację. Warto więc, by w diecie każdego ucznia do znalazły się banany, warzywa liściaste, migdały i kasza.

W odpowiedzi na potrzeby gimnazjalistów powstał program edukacyjny „Jedz smacznie i zdrowo”. Jego misją jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach programu uczniowie zdobywają również wiedzę na temat zależności pomiędzy zbilansowaną dietą a wynikami w szkole. Projekt kładzie nacisk nie tylko na wartość merytoryczną, ale też formę w jakiej przekazywane są uczniom informacje na temat zdrowego odżywiania. Dlatego uczniowie mogą się uczyć zasad żywienia na podstawie praktycznych ćwiczeń i nowoczesnych materiałów naukowych, przekazanych nauczycielom. Dotychczas do programu zgłosiło się już 1597 szkół w całej Polsce, co daje ponad 3000 klas!

Aż 62 000 polskich gimnazjalistów w Polsce, którzy biorą udział w projekcie ma szansę na pozytywny i satysfakcjonujący wynik tegorocznego egzaminu gimnazjalnego. Wiedzą już jak JEŚĆ SMACZNIE I ZDROWO!

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej programu: www.jedzsmacznieizdrowo.pl

***********************************

Program „Jedz smacznie i zdrowo” jest akcją edukacyjną marki WINIARY prowadzoną we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Pierwsza edycja odbyła się w roku szkolnym 2010/2011. Wzięło w niej udział niemal 500 gimnazjów z całej Polski. Ponad 600 nauczycieli wyedukowało w dziedzinie zdrowego odżywiania blisko 23 000 uczniów z ponad 1000 klas. Misją „Jedz smacznie i zdrowo” jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania.

Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo”. prowadzonej od czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu oraz dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów.

 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS