SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

TVN odpowiada ws. rzucania się jedzeniem przez uczestników "MasterChef Junior"

W ostatnim odcinku "MasterChef Junior" uczestnicy mieli za zadanie przygotować torty. Podczas finału zaczęli obrzucać się wypiekami urządzając bitwę, co wiele widzów odebrało jako marnowanie jedzenia. - Wszelkie elementy pojawiające się w scenach niezwiązanych bezpośrednio z konkurencjami gotowania to rekwizyty wykonane przez naszych specjalistów - odpowiada TVN.

fot. tvnfot. tvn

"MasterChef Junior 5" na antenie TVN oglądać można w niedziele o godz. 20.00, począwszy od 8 marca br. Biorą w nim udział dzieci z talentem kulinarnym, które na oczach jurorów przygotują potrawy w ramach zaproponowanych konkurencji.

W ostatnim odcinku dzieci szykowały własne wypieki. Na zakończenie finału jurorka Anna Starmach chwyciła jeden z tortów i cisnęła nim w twarz Michel’a Morana, rozpoczynając w ten sposób „bitwę”. Dzieci szybko dołączyły do rozgrywek i chwytając za przygotowane ciasta rozpoczęły obrzucanie się jedzeniem. To nie pierwszy raz, kiedy w show pod koniec mali uczestnicy rzucają się jedzeniem.

"Scenografia tworzona z nietoksycznych pian, modelin plastycznych oraz tworzyw silikonowych"

Tym razem jednak odcinek wywołał wyjątkowe oburzenie wśród internautów, którzy zarzucili produkcji marnowanie jedzenia, szczególnie w obecnych, trudnych czasach. W odpowiedzi na negatywne komentarze, każdemu z produkcja odpisywała:
- W programach "MasterChef” i „MasterChef Junior" skrupulatnie podchodzimy do kwestii wykorzystania produktów spożywczych. Produkcja zawsze dba o rozsądne planowanie ilości artykułów niezbędnych do przygotowania potraw przez uczestników, tak aby nie generować nadwyżek i strat żywności - podkreślono.

W odpowiedzi produkcja MasterChef Juniora dodaje: - Jednocześnie rozumiemy i podzielamy obawy widzów związane z wykorzystaniem produktów. Dlatego wszelkie elementy pojawiające się w scenach niezwiązanych bezpośrednio z konkurencjami gotowania to rekwizyty wykonane przez naszych specjalistów. Scenografia tworzona jest m.in. z nietoksycznych pian, modelin plastycznych oraz tworzyw silikonowych. Chcielibyśmy również podkreślić, że wartościowa żywność - która pozostaje po realizacji telewizyjnej - jest zabezpieczana i zagospodarowywana lub przekazywana np. do schronisk dla zwierząt – poinformowano internautów.

Średnia widownia trzech pierwszych odcinków programu wyniosła 1,50 mln osób, co przełożyło się na 9,08 proc. udziału w rynku telewizyjnym wśród wszystkich widzów, 12,23 proc. w grupie komercyjnej 16-49 oraz 10,56 proc. w grupie 16-59 - wynika z danych Nielsen Audience Measurement opracowanych przez portal Wirtualnemedia.pl.

"MasterChef Junior" to talent-show, w którym w gotowaniu rywalizują dzieci w wieku od 8 do 13 lat. Przygotowane przez nich dania są oceniane przez: Mateusza Gesslera, Michela Morana i Annę Starmach, którzy są jurorami w produkcji. Program produkuje firma Endemol Shine Polska.

Udział TVN w rynku telewizyjnym wśród wszystkich widzów w 2019 roku wyniósł 8,45 proc.

Dołącz do dyskusji: TVN odpowiada ws. rzucania się jedzeniem przez uczestników "MasterChef Junior"

11 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
Oglądam TVP
Bosze...co się dzieje w tym tvn-ie podobno upadają ....ale w takim stylu ?
odpowiedź
User
xxx
Rekwizyty? To jaką można mieć pewność, że te dania, które tworzą zawodnicy to też nie są rekwizyty? W TVN-ie jak zwykle wszystko sztuczne, nawet jedzenie.
odpowiedź
User
Michu
To bardzo ciekawe tłumaczenie w kontekście tego, że uczestnicy po zrobieniu tortu odkładali go na środek studia na stole. I wyraźnie było widać, że rzucają się swoimi zrobionymi tortami, a nie jakims sztucznym tworem z silikonu. Wstyd
odpowiedź