Zalipianki - ruszyła restauracja Ewy Wachowicz w centrum Krakowa
Ewa Wachowicz - producentka telewizyjna m.in. programu „Ewa gotuje” w Polsacie, autorka książek kulinarnych i jurorka programu „Top Chef” - otworzyła w Krakowie własną restaurację w lokalu Zalipianki.
Restauracja Ewy Wachowicz znajduje się przy Rynku Głównym w Krakowie, na rogu ulicy Szewskiej i Plant, w lokalu "U Zalipianek". Właścicielka zapowiada, że będzie serwować "kuchnię polską, małopolską i krakowską we współczesnym wydaniu".
W restauracji Zalipianki Ewa Wachowicz, która wraz z tarasem pomieści ponad 100 gości, do godz. 13.00 będzie można zjeść śniadania z wypiekanymi na miejscu podpłomykami, wytwarzanymi w restauracji lub dostarczanymi przez lokalnych wytwórców wędlinami, pasztetami oraz przetworami. W menu znajdą się też m.in. śledź w trzech smakach, sałata z szyjkami rakowymi z sosem z nasturcji, zalewajka na wędzonce z kurkami i jajkiem przepiórczym, rosół z domowej kaczki i kury, maczanka po krakowsku z podpłomykiem, tradycyjny kotlet schabowy z kością, udko kacze z pieca, a także kluski leniwe z sosem grzybowym i oscypkiem lub na słodko z palonym masłem i szałwią. Z kolei na deser będzie można zjeść m.in. sernik krakowski z wiśniami, szarlotkę na rubinoli z lodami waniliowymi czy bezę Meringue z konfiturą z owoców leśnych i bita śmietaną. W karcie znalazły się również koktajle mleczne.
Wnętrze restauracji to efekt pracy plastyka Roberta Piątka oraz Sebastiana Gomułki i Andrzeja Górnisiewicza, autorów filmowych scenografii i dekoracji wnętrz (m.in. w filmie "Wołyń").
- W każdej z sal są elementy Zalipia, które można zobaczyć w nowej aranżacji na Młodą Polskę i Wyspiańskiego. Niektóre stare malunki ze ścian udało się nam odzyskać - były pod siedmioma warstwami farby - opisuje Ewa Wachowicz.
Dołącz do dyskusji: Zalipianki - ruszyła restauracja Ewy Wachowicz w centrum Krakowa